torstai 27. maaliskuuta 2014

Kovan budjettiriihen pehmeä tulos





Hallituksen kehysriihen toimenpiteiden olisi odottanut kohdistuvan vääristyneisiin rakenteisiin, jotka ovat nykyongelmien takana, mutta mentiin taas sieltä, missä aita on matalin. Korotettiin veroja ja säästettiin kokonaisuuden kannalta epäoleellisissa asioissa. 

Jos perheessä tehtäisiin samoin pankkivelan ryöstäytyessä käsistä, niin sanottaisiin, että päätimme säästää ja emme lähde niin kauas lomamatkalle kuin olimme ajatelleet ja lapsetkin saavat tyytyä ostamaan saman määrän karkkeja kun ennenkin. Eli jatketaan lainanottoa, mutta ajateltua vähemmässä määrin. 

Valtontalouden vaikeudet johtuvat ylisuuresta julkisesta sektorista, jonka kustannukset ovat suurelta osin työsuhteisiin liittyviä.  Oikeata säästöä olisi ollut puuttua asiaan olemalla lisäämättä hallinnon henkilömääriä entisestään sekä hyydyttämällä palkkakehitystä, joka tunnetusti on kirinyt yksityisen sektorin ohitse.  Molempia asioita on onnistuneesti toteutettu yksityisellä puolella kilpailukyvyn säilyttämiseksi, joten keinot ovat olemassa, jos on vain tahtoa.

Nyt valtio jatkaa velkaantumistaan, mutta pyritään pienentämään lisävelan määrää. Valtio on käyttänyt rahaa 8 miljardia enemmän vuositasolla  kuin mitä sillä on tuloja. Se on n 1500 € jokaista suomalaista kohti lisää velkaa entisen päälle. Kehysriihen tuloksilla tyydytään vain nyrhäämään  tätä velan kasvua tulevina vuosina, eikä edes pyritä lyhentämään velan määrää.  Nähtävästi uskotaan  talouden kasvunäkymiiin, joille ei reaalimaailmassa ole näköpiirissä vastinetta vain pikemminkin näkyviin on noussut vastakkaisia uhkakuvia. 

Vallitsevasta arvomaailmasta kertoo jotain se, että esille ei tullut puoluetukien leikkaamista, ammattijärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistoa,  monien päällekkäisten hallinnon toimien vähentämistä, pidättäytymistä sovituista palkankorotuksista jne vaan näitä tärkeämmäksi jäi esimerkiksi lapsilisien pienentäminen. Tuntuu, että ns. virkakoneisto on muodostunut pyhäksi lehmäksi, joka elää omaa itseoikeutettua ja suojattua elämäänsä, joka ei itsessään ole säästötoimenpiteiden kohteena.

Jatkamme siis entiseen malliin elintason pitämistä nykytasolla velkarahalla. En ymmärrä kehysriihen eri osapuolien huokailua kovien päätösten tekemisestä,missä jokainen on luopunut yhteiseksi hyväksi - mutta upposihan päivittely hyvin mediaan näin EU-vaalien alla. 

Kuva: Marika Pentikäinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Poistan asiayhteyteen kuulumattomat kommentit, jolleivat ne mielestäni tue omien arvojeni mukaista toimintaa:)