sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Hei, meitä vakoillaan!

Kuva: Marika Pentikäinen

NSA:n vakoilu on osoittautunut paljon laajemmaksi ja yksityiskohtaisemmaksi, mitä koskaan osattiin arvioida. Kiitos Snowdenin lähdeaineistojen ja Gardianin julkistusten tunnemme  nyt reaalimaailman käytännöt verkkoyhteyksissämme. Tietosuoja ja yksilönoikeudet ovat olleet kevyttä kamaa väärissä käsissä.   Snowden aloitti paljastusprosessin, jonka loppua ei näy. Länsimaisen demokratian kannalta kyse on tarpeellisesta paljastuksesta ja se johtanee merkittäviin muutoksiin Internetin ja puhelinliikenteen hoidossa.

Voi olla, että nyt esilletulleet vakoilukohteet ovat vasta pitkän listan alkua ja Obama joutuu selittelemään vielä usein NSA:n tekoja. Seurauksia alkaa jo näkyä. Brasilia harkitsee oman Internet - verkon rakentamista, Saksassa Deutsche Telecom kerää ryhmittymää, joka tarjoaisi vaihtoehdon Euroopassa, Meksiko USA:sta riippuvaisena on toistaiseksi tyytynyt vain närkästymään. 

Luottamus entisten liittolaisten kesken on joka tapauksessa mennyt. Kun ystäviä vakoillaan näin, niin miten härskiä lieneekään vihollisten toimintaan sekaantuminen. Tulevaisuudessa julkisuuteen tullee lisää vakoilutapauksia; ovathan  Aasian kasvavat  taloudet vielä käsittelemättä.  Nyt paljastukset ovat rajoittuneet poliittisiin tahoihin: mielenkiintoista nähdä, koska esille tulevat yritysmaailmaan kohdistuneet tapaukset. Saattanee avautua monta selitystä USA - laisten yritysten menestymiselle tarjouskilpailuissa sekä tuotekehityshankkeissa.   

Supertietokoneet pystyvät käsittelemään informaatiota aivan toisessa mittaluokassa, kun mitä vahanaikainen ihmisten toimesta tehty tiedonhankinta on vakoilutarkoituksissa ollut. Kun lisäksi kaikki merkittävät globaalit kaupalliset toimijat ovat amerikkalaisia, niin puurot ja vellit on ollut helppo sotkea terrorismiin vedoten. 

Globaalilta yhteisöltä on unohtunut, että uudet keinot vaativat myös yhteisten pelisääntöjen uudistamista. Nyt vaikuttaa, että USA on joutunut vauhtisokeuden uhriksi, kun varteenotettavaa vaihtoehtoa ei ole ollut näköpiirissä globaalilla vakoilukentällä ja itsellään on hallussa vahvin  sotilasmahti. Ja vakoilun kohteet eivät ole tiedostaneet väärinkäytön mahdollisuutta tai ainakaan sen laajuutta.  

Kaikesta hälystä ja tulevista paljastuksista seuraa kuitenkin hyviä asioita. On pakko tarkastella globaalia tietoverkkoa luottamuksellisuuden ja tietoturvan kannalta. Se nostaa tarpeen Internetiä valvovan kansainvälisen elimen perustamiselle, jolle tulee pelisääntöjen määritys ja valvontavelvollisuus.  YK tarjonnee sopivan taustayhteisön organisaatiolle. 

Merirosvoiluvaihe alkaa olla ohitse verkkoliikenteessä ja toiminta pääsee asteittain vakiintumaan normaaleihin uomiinsa mahdollistaen tietty myös vakoilun, mutta silloin hyvällä syyllä ja demokratian hengessä; ainakin periaatteessa tässä korruptoituneessa maailmassa.  

Snowdenin käynnistämä lumivyöry " räjäyttää lian pois" verkkoyhteyksistä - olisikohan hänessä potentiaalia tulevaisuuden Nobel-palkituksi, mikäli onnistuu pysyttelemään hengissä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Poistan asiayhteyteen kuulumattomat kommentit, jolleivat ne mielestäni tue omien arvojeni mukaista toimintaa:)