perjantai 13. syyskuuta 2013

Kukkotappelu, johon ei ole varaa!



Suomalaiset yritykset toimivat kovassa kansainvälisessä puristuksessa ja tavalla tai toisella pitäisi säilyttää kilpailukyky kovenevilla markkinoilla. Tarvitaan kovuutta ja itsepuolustuskykyä; sinisilmäisenä ei pärjää.
Mutta pitääkö näitä keinoja käyttää kotipesässä? Neste Oil hakee UPM:n dieseltehtaan reaktoreita takavarikkoon vastineena siitä, että Neste Oilin mielestä UPM rikkoo sen patentteja. Upm tietysti on sitä mieltä, että patentit on kehitetty itse. Asiaa ratkovat juristit eri oikeusasteissa. 
Tekisi mieli huutaa peli poikki, jos olisi valtuuksia siihen. Homma tuntuu samalta kuin Ilveksen ja Tapparan keskinäinen kilpailu paremmuudesta Tampereella. NHL-pelit ja MM-kisat käydään ihan muissa piireissä. Keskellä Suomen talouskriisiä kaksi vientiyhtiötä kiistelee oikeuksista suomalaisten työpaikkojen kustannuksella. Sekin energia tarvittaisiin globaaliin kilpailuun kummallakin taholla. Näillä lähtökohdilla tehdään maaleja vain omaan päähän ja ulkomaisilla kilpailijoilla on syytä riemuun.
On ymmärrettävää, että kiista on syntynyt, onhan kyse suurista rahoista ja kehityspanoksista. Yhteistyökyvyllä ne pitäisi saada hyödyntämään kummankin yrityksen toimintaa. Ihmettelen, että yritysten hallitukset ovat sallineet tilanteen ajautua näin pitkälle. Vai onko kyse myös siellä kukkotappelusta malliin periksi en anna, ainakaan tuolle. Onhan Björn Wahlroos UPM:n hallituksen puheenjohtaja ja Jorma Eloranta vastaavassa asemassa Neste Oilin puolella.  
Mitä jos hallituksen puheenjohtajat söisivät vaikkapa rapuja yhdessä ja sopisivat, miten lasku hoidetaan ja siinä sivussa sopisivat tilanteen vaatimat pelisäännöt. Tulisi halvemmaksi koko Suomelle. Saattaisi löytyä jopa yhteisiä mahdollisuuksia liittoutumalla keskenään ja muistamalla, että vihollinen on muualla kuin Koto-Suomessa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Poistan asiayhteyteen kuulumattomat kommentit, jolleivat ne mielestäni tue omien arvojeni mukaista toimintaa:)