tiistai 10. syyskuuta 2013

Reseptit verkkoon vai digitaalisiksi?



Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti, että tarkoituksena on lakimuutos, joka veisi kaiken reseptitoiminnan verkkoon ja mielellään jo ensi vuoden alusta. Hanke on mielestäni hieno, tosin vuosia myöhässä ja vieläkin tuntuu olevan vaikeuksia koko maan kattavan tietojärjestelmän käyttöönoton kanssa.

Ihmettelen yleisellä tasolla, onko järkevää sitoa lailla toiminnan suorittamiseen liittyvä keino. Ennen tieto oli paperilla, nyt verkossa, ehkäpä kohtapuoleen joku muu digitaalinen väline tuo tuottavimman ja turvallisimman ratkaisun. Kun väline määritellään laissa, siitä kehittyy este uusien mahdollisuuksien kehittämiselle ja kokeilulle ja se sementoi toimintatavat, jotka ajan myötä muuttuvat vanhanaikaisiksi.  

Teknologia muuttaa maailmaa nopeasti; lait jarruttavat tätä kehitystä. Kansallisesti on riskinä, että yritystoiminnassa ei synny edelläkävijyyttä, kilpailukykyä eikä tuotteita, joilla olisi globaaleja markkinoita niillä alueilla, joissa lainsäädäntö  toimii rajoittavana tekijänä. Nyt ainakin kuljettamattoman liikenteen kokeilut vaatisivat lainmuutosta. Nelikopterien käyttöön liittyy rajoitteita. Monissa palveluissa edellytetään fyysistä allekirjoitusta tai läsnäoloa. ...

Lakeja tarvitaan, mutta on paikallaan miettiä huolella, miten laki kirjoitetaan ja kuinka yksityiskohtaisesti lainlaatija määrittää asian edellyttämät ratkaisut. Useinhan lainvalmistelussa ei ole osaamista toimintaprosessien tehokkuudesta, eri ratkaisujen tuottavuudesta saatikka kehitysnäkymistä. Lainsäätäjäkin pääsisi helpommalla, kun ei jatkuvasti tarvitsisi tehdä muutoksia ja paikata tehtyä työtä.

Tämä pohdinta siis yleisellä tasolla - reseptiasia saattaa olla ihan kohdallaan, kun uutisoinnissa ei ole tullut esille lakimuutoksen yksityiskohtia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Poistan asiayhteyteen kuulumattomat kommentit, jolleivat ne mielestäni tue omien arvojeni mukaista toimintaa:)