maanantai 9. syyskuuta 2013

Tulevaisuus kipuilee; nyt kouluissa



Suomessa on vähitellen syntynyt  innostusta 3D/esinetulostuksen  puolesta koulujen keskuudessa eri puolella Suomea. Jopa 64 koulua haki määrärahaa saadakseen kokeiluhankkeen liikkeelle. Kokonaisuudessa kyse oli alle 200 000 €:n rahantarpeesta.

Esinetulostus tukisi hyvin lasten luovuutta ja uuden keksimisen tarvetta.
Lisäksi opettajille syntyisi mahdollisuus mieleenpainavalla tavalla konkretisoida teoreettisia kuvauksia. Molekyylin rakenne saisi hahmonsa oppilaiden silmien edessä, Michelangelon Daavidin voisi tulostaa pienoiskoossa ja taidetunnilla voisi käyttää vaikkapa matematiikkaa ilmaisun pohjalla.

Yleensä moititaan opettajia hitaasta tietotekniikan hyödyntämisestä. Nyt löytyi innostusta, mutta ei tukea opetushallinnolta. Rahaa jaettiin tuttuun ja turvalliseen, mutta ei sinne, missä tulevaisuuden koululaiset  joutuvat elämään.

Rahaa löytyi 30 000€ lähinnä pääkaupunkiseudun kouluille. Juhlapuheissa tulevat esille uudistumistarpeet ja hienot visiot - käytännön toimenpiteet  viestivät muuta. Toivottavasti lähtee liikkeelle hankkeita vapaaehtoisin voimin. Muutamalla tuhannella eurolla koulu voi saada itselleen sopivan kokeilulaitteiston. Paikalliset yritykset voisivat lahjoittaa laitteita, vapaaehtoisjärjestöt kerätä rahaa, säätiöiden ovia pitäisi kolkutella jne, vai onkohan sekin kielletty kouluilta tässä ylisäätelyn maassa.

Markkinoille tulee jatkuvasti uusia laitteita, joita kokeiluun voisi käyttää. Tässä linkissä  hyvä esimerkki jo muutaman satasen laitteesta; Suomessakin on jo omaa valmistusta esinetulostuksesta.

Julkisuudessa poliitikot kaipaavat uusia avauksia menestystekijöille ja uutta ajattelua synnyttävää työtä. Suomella on kiire, jotta pysyisimme  muiden maiden tahdissa uudistamassa rakenteita globaaliin talouteen. Teot ja toimenpiteet ovat vain harvassa. Nyt koulujen puolella oli pyrkimystä uuteen, mutta  vanha rakenne ja asenteet estivät  liikkeellelähdön. Kansalaisaktiivisuuden paikka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Poistan asiayhteyteen kuulumattomat kommentit, jolleivat ne mielestäni tue omien arvojeni mukaista toimintaa:)