torstai 22. elokuuta 2013

Pukki kaalimaan vartijana?


Hermes
Internet muuttaa yhteiskuntarakenteita ja mahdollista on, että tulevaisuus osoittautuu menneisyyttä paremmaksi. Verkko on hallintorakenteisiin nähden tasa-arvoinen, nopea ja paikasta riippumaton. Ajatukset ja ideat leviävät ja muuntautuvat ennenkokemattomalla tavalla.
Hierarkiat ovat totuttaneet erilaiset valtarakenteet ja ihmiset  kontrolloimaan ajatusten virtaa. Sananvapaus on usein jäänyt  demokraattisten valtioiden  idealistiseksi  tavoitteeksi, joka on käytännössä  monasti onnistuttu pilaamaan lehmänkaupoilla, salailulla sekä korruptiolla vallan kabineteissa.  Globaalin talouskriisin pohjalta on kuumottanut epäluottamuksen, ahneuden ja epätasa-arvon arvomaailma.
Nyt tämä mennyt maailma kouristelee verkon läpinäkyvyyden ja nopealiikkeisyyden uhrina. Epädemokraattisissa maissa internetiäkin voidaan kontrolloida ja hidastaa kehitystä sananvapauden kustannuksella. Siksipä nykyinen USA:n harjoittama kaiken digitaalisen liikenteen vakoilu on kaksiteräinen miekka sen uskottavuudelle demokratian ja sananvapauden silmissä.
Viimeisen kahdenkymmenenvuoden aikana olemme osin tiedostamatta liukuneet USA-vetoiseen globaaliin digitaaliseen toimintamalliin, jossa kaikki merkittävät palvelujen ja tuotteiden infrastruktuuritekijät ( Apple, MS, Intel, Cisco,FB, Google,IBM satunnaisessa järjestyksessä) ovat peräisin USA:sta.  Ensimmäistä kertaa maapallon historiassa sekä sotilaallinen valta että informaatiovalta ovat keskittyneet saman hallinnon alle kaikilla mantereilla.
Nyt ilmitulleet käytännöt, joiden mukaan kaikkea elektronista liikennettä on seurattu NSA:n ja CIA:n tarpeiden pohjalta herättää myös avoimia kysymyksiä, kuinka paljon kohteena on ollut kriittistä yritys- ja taloustietoa. Onko tilaisuus tehnyt varkaan ja maailmassa on pukki kaalimaan vartijana? Tulevaisuuden historiankirjoitus voi löytää mielenkiintoisia faktoja monien nykyilmiöiden taustalta.
USA on ajanut itsensä tilanteeseen, missä koko maailman intressinä on sen demokratian ja hallinnon toimivuus ja läpinäkyvyys. Manningin ja Snowdenin  tapausten hoito ei lupaa hyvää, vaan herättää epäilyn, että olemme luoneet totalitaarisen monsterin ihan huomaamattamme.
Koska maailmassa ei ole tällä hetkellä sopivaa vastavoimaa, niin toivottavasti USA:n oma hallintosysteemi onnistuu uudistumaan sisältäpäin ilman kaaosta. Siihen tarvitaan ulkoista painetta ja myös yksilöiden idealismia.
Taidamme olla murroksen alussa kohti arvomaailmaa, jossa ihmisten väliset pelisäännöt  ovat luottamus, läpinäkyvyys ja avoimuus- ainakin ne ovat globaalin verkon toimivuudelle elintärkeitä.
Hermes oli antiikin aikana sanansaattaja jumalten ja ihmisten välillä, mutta myös varkaiden suojelija. Tulevaisuus näyttää kummilla ehdoilla informaatio maailmassa virtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Poistan asiayhteyteen kuulumattomat kommentit, jolleivat ne mielestäni tue omien arvojeni mukaista toimintaa:)