perjantai 9. elokuuta 2013

Työtä vapaaehtoisesti yhteiseksi hyväksi






Kulunut lausuma toteaa, että ei maailmasta työ lopu. Rajoite vain on työstä maksettava hinta.
Olin tänään polkemassa taimikkoamme. (Kaupunkilaisille selitykseksi, että istutustaimia täytyy kasvun alkuvaiheessa pelastaa päälletyöntyviltä horsmilta, saniaisilta ja vatukolta. Etenkin saniaiset muodostavat vaaran jäädessään makaamaan taimen päälle ja lumen tullessa painavat taimen lumen alle nurin.)
Täysin vastikkeetonta työtä, koska omana elinaikanani toimenpide ei tuota mitään. Mutta ihan kivaa oli siitä huolimatta. Varsinainen win-win tilanne. Luonnossa on mukavaa ja raikasta hengitellä, vaikka nyt ilman kosteus olikin poikkeuksellisen korkea ja läkähdyttävä. Epätasainen vaellus pusikossa oksasakset kädessä oli sauvakävelyä tehokkaampaa. Käden ja jalkojen jälki näkyi heti ja kuusilapsen vapautus tuotti mielihyvähormooneja. Välillä saattoi maistella vattuja, seurata haukan kurvailua ja ihmetellä kantojen lahoamistuloksia.
Risikon ajatus vastikkeettomasta työstä tyrmättiin julkisuudessa välittömästi´ajattelematta sen positiivisia vaikutuksia. Entäpä jos ponnistelu yhteiseksi hyväksi tuottaa muuta kuin taloudellista hyötyä ja  on ehkä jopa palkitsevampaa. Nuoruudessani tehtiin paljon asioita talkoilla. Monet hyödylliset asiat eivät olisi silloinkaan palkkatyöllä syntyneet.
Mihin nyt Suomen talouden kriisitilanteessa on kadonnut halu olla mukana tuottamassa yhteistä hyvää. Valvomassa lasten koulureittejä. Ulkoiluttamassa ja syöttämässä vanhuksia. Korjaamassa kylätaloja. Siivoamassa julkisia paikkoja. Listahan on loputon.
Olisiko niin, että asia ei saa tuulta alleen, kun se esitetään osana poliittista agendaa ylhäältä alaspäin? Itsepäinen suomalainen alkaa välittömästi nähdä ehdotuksessa pakkotyön merkkejä. Mikä estää, että asia lähtisi kehittymään alhaalta ylöspäin. Ensin jokaisen omien korvien välissä asenteena ja sitten organisointina lähipiirissä, yhdistyksissä ja yhteisöissä. Maaseudulla kyläyhdistykset toimisivat talkootyön välittäjinä, kaupungeissa löytynee monia tahoja, jotka voisivat omille jäsenilleen ideoida talkoopankin.
Internet antaa oivallisen toteutusvälineen kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseksi. Yhteisöpalvelujen avulla toteutuskaan ei tarvitse asiantuntijoita saatika rahaa. Tiedonkulun ollessa helppoa yhteyksiä voisi myös syntyä uusilla tavoilla. Kaaupunginosilla voisi olla maaseudulla kummikylänsä, joiden kesken voi vaihtaa tietoja tekemisen monipuolistamiseksi.
Vastikkeeton työ ja vapaaehtoinen auttaminen ei tietty sovi kaikille, mutta jos riittävä aktiivien joukko saisi asiasta kansanliikkeen ikään, sukupuoleen tai työtilanteeseen ja tukiin tuijottamatta, niin pienestä voisi kasvaa tosi suurta. Ehkä tässäkään tapauksessa ei olisi kannattanut heti ampua viestin tuojaa:)

2 kommenttia:

  1. Kiitos Marita!

    Komppaan...talkootyötähän ei nykyjään kait saa tehdä ja harmaatalousryöryhmä on alkanut tutkia myös näitä sivustoja joissa vaihdetaan palveluksia. Ja eikös pullojenkerääminenkin ole jo pantu verolle.
    Nämä on aivan järkyttäviä juttuja, joilla tapetaan kaikki tällainen yritteliäisyys.

    VastaaPoista
  2. Palvelujen vaihtamisessa on molemminpuolinen hyötymisnäkökulma, josta nipottaen saa veronkiertotulkinnan- etenkin jos se tapahtuu erilaisten ammatinharjoittajien kesken. Talkootyössä tätä vaihdantayhteyttä ei synny. Jaksan uskoa, että Suomessa ei mene läpi ajatus talkootyön verottamisesta, ja poliittisestikin löytyisi tiukassa tilanteessa riittävästi tahoja vastustamaan perinteisen suomalaisen toimintamuodon verottamista, kun tarkoituksena on positiivisen kansalaisaktivismin synnyttäminen. Tai sitten pitäisi juttua ensin kokeilla jossain mittakaavassa ja saada ennakkopäätös- pieni terrorismi hyvässä tarkoituksessa:) Mutta oikeassa olet- yritteliäisyyden tappaminen tuntuu olevan muotia byrokratian keinon, kun eri tahot toisaalta korostavat innovatiivisuuden ja yrittäjyyden olevan ainoita pelastumisteitämme taloudellisesta kriisistä.

    VastaaPoista

Poistan asiayhteyteen kuulumattomat kommentit, jolleivat ne mielestäni tue omien arvojeni mukaista toimintaa:)