maanantai 12. elokuuta 2013

Rakenneuudistukset eivät ole ratkaisu nykytilaan.




Hallituksen mukaan on rakenneuudistusten aika. Mielestäni näin on ollut jo viimeiset kymmenen vuotta, ehä kauemminkin. Kun mitään radikaalia ei ole tehty, niin valtion velan lisäämisellä on hoidettu tekojen puutetta. Nyt kun maailmantalouden muutokset painavat päälle, niin vihdoin on hallituksessakin alettu tiedostaa tilanteen vakavuus ja se, että nykyisiä pulmia aika ei hoida. Tosin vieläkin tiedostaminen on puheen asteella epämääräisistä rakenneuudistuksista eikä esillä ole ainakaan vielä niitä toimenpiteitä, joilla muutosta nykytilaan pyrittäisiin tekemään.

Nuorisotyöttömyys on mielestäni rikollisen suurta ja sen korjaamiseksi pitäisi ryhtyä heti radikaaleihin uudistuksiin. Ei siihen auta eläkeiän pidennys kuten ei koko työpaikkojen puutteeseen. Nyt olisi paikallaan priorisoida toimenpiteet ja keskittyä vain tärkeimpiin. Monet tarpeelliset ja hyvät uudistukset pitäisi siirtää odottamaan parempia aikoja. Näihin mielestäni voisi niputtaa niin kuntauudistuksen kuin terveydenhuollonkin rakenteiden pöllyttämisen ja eläkeiästäkin voisi taistella sitten, kun työllisyysluvut paranisivat.  Jos kaikkea yritetään työntää eteenpäin tasajalkaa, niin tavoitteet yleensä karkaavat ja työt puuroutuvat.

Siis odotan max kolmea tärkeätä uudistusta, joilla hallitus tukee uudessa budjetissaan työpaikkojen syntyä ja etenkin nuorten työllistämistä. Koska politiikot eivät voi luoda työpaikkoja, niin nyt pitäisi purkaa työllistämisen esteitä sekä siirtää rahaa yritystukipuolelta uutta toimintaa luovaan tutkimukseen sekä tulosten kaupallistamiseen. Teknologioiden, uusien materiaalien, tietoliikenteen, ja ohjelmistokehityksen alueella löytyy paljon mahdollisuuksia. Kouluihin hankittavat  tabletit koululaisille uudistaisivat opetusta ja ne saisi  kirjakustannusten säästöillä.

Työpaikkojen syntymistä helpottaisi, jos vaikkapa tilapäisesti luovuttaisiin monista, jopa päällekkäisistä byrokratiapyörityksistä ja jatkuvasti eri elimistä vierailevista tarkastajista eli hallinnon sisäiset talkoot byrokratian voittamiseksi tavoitteena helpottaa työn syntymistä. Nuorille tarjottavia oppisopimussuhteita tulisi tukea taloudellisesti, ja laatia asialle omat pelisäännöt. En edes uskalla kuvitella, kuinka paljon syntyisi säästöjä, jos kunta- ja valtionhallinto pyrkisivät uudistumaan sisäisesti, luopuisivat nykypäivänä turhista rutiineista, perkaisivat ja uudistaisivat lainsäädännön 2000-luvulle ja siinä sivussa vapauttaisivat yritykset työllistämään.

Viimemainituista käy hyvin esimerkiksi linkin uutinen:Kela ja kunta yhteistyö. Seudullamme kaapeliurakoitsijan koneet ja työt seisovat, kun paikallinen ELY-keskus ei ole antanut 7 kk sitten haettua tien alituslupaa ( tapahtuu poraamalla ilman häiriöitä liikenteelle eli mitäköhän lisäosaamista lupakäsittely edustaa). Kahviloiden ja ravintoloiden perustaminen edellyttää varsinaista luparumbaa ja säätely koskee huvittavan pieniä yksityiskohtia.

Missään tapauksessa pienillä toimenpiteillä ei suuntaa muuteta- tarvitaan radikalismia kompromissien sijaan ja isoa asennemuutosta myös poliittisella pelikentällä ja kun minusta on kysymys, niin uskon myös, että  tulevaisuus löytyy paremmasta teknologioiden tunnistamisesta ja hyödyntämisestä. Olisikohan teknologiaministeriölle nyt sopiva ajankohta? Tärkeintä kuitenkin lopputulos- tehokasta ja aktiivista taloudellista hyörinää; siksi kuva muurahaispesästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Poistan asiayhteyteen kuulumattomat kommentit, jolleivat ne mielestäni tue omien arvojeni mukaista toimintaa:)